Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Afrocubism, Kulturbolaget, Malmö 2011-08-17

Inom dansmusik är ofta texterna underordnade musiken. Det kan vara en fördel. Exempelvis för den som vill närma sig ett viktigt ämne men har svårt att hitta en smart infallsvinkel. Min gymnasiespanska är för dålig för att värdera kvalitén i kubanska trubaduren Eliades Ochoas texter. Men det krävs ingen examen i litteraturvetenskap för att höra att musiken i kvällens hård svängande avslutningsnummer ”A la luna yo me voy” befinner sig på en högre nivå än den fåniga berättelsen om att flyga till månen för att undkomma växthuseffekten.

1997 var Ochoa en av huvudpersonerna i framgångssagan Buena Vista Social Club. Då talades det inte mycket om att idén från början var att sammanföra Kuba och Mali, två länder som trots det geografiska avståndet har en gemensam musikalisk historia.

Afrocubism är den slutligen genomförda ursprungsidén, toppad med aktuella Malistjärnor som Toumani Diabaté och Bassekou Kouyate. När skivan släpptes i höstas utnyttjade Eliades Ochoa och koramästaren Toumani Diabaté intervjutillfällena till att stapla klyschor om musik som universalt kommunikationsmedel och bro över språkbarriärer.

Det är säkert sant. Men på KB:s scen framstår de familjära mötena lika ofta som en kamp om uppmärksamhet mellan de båda. Det är utan tvekan en respektfull vänskapsmatch men ingen verkar helt bekväm med att spela andrafiol. Båda har svårt att hitta sin roll när någon av de andra solisterna är i centrum. Speciellt Eliades Ochoa, med sin karaktäristiska cowboyhatt, ser bitvis direkt uttråkad ut när han lämnar scenkanten.

Tillsammans skapar de 13 musikerna en betydligt tjockare ljudbild jämfört med på skiva. Framför allt är det den kubanska blåssektionen och Lassana Diabaté på balafon (ett xylofonliknande slagverksintrument) som bidrar med variation och tyngd.

Den musikaliska kvalitén är uppenbar. Men även om Afrocubism bitvis bjuder på fantastisk underhållning är det svårt att bortse från att ett mindre stjärnspäckat lagbygge troligen låtit mer dynamiskt.

Publicerat i Sydsvenskan 2011-08-19

 19/8 2011, 10:48 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: