Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Tyler, the Creator – Goblin (LLL)

Det fina med popmusik är historien fortsätter att upprepa sig. Varje gång vi tror oss veta i vilken riktning utvecklingen är på väg kommer ett gäng ungdomar och vänder upp och ner på allt vi tidigare lärt oss. 2011 kallar de sig för Odd Future Wolf Gang Kill Them All. Det skateboardåkande hiphopkollektivet kommer från Los Angeles och består av elva medlemmar födda 1988-1994. Frontpersonen, rapparen och producenten Tyler, the Creator fyllde 20 år i mars.

Det senaste året har Odd Future vuxit från marginaliserad nätkult till internetfenomen som följs av miljoner. Tillsammans har de släppt mer än tio skivor och mixtapes. De flesta finns att ladda ner gratis från deras webbsida.

”Goblin” är fortsättningen till ”Bastard” från 2009. Liksom föregångaren är albumet uppbyggd som en fiktiv terapisession där Tyler, the Creator gestaltar diverse olika bisarra berättarjag.

Wolf Haley är en Internetkaraktär Tyler Okonma skapade för att slippa förknippas med sin frånvarande pappas efternamn. Den kluvna ickerelationen till pappan återkommer flera gånger.

På förstasingeln ”Yonkers” radar han medvetet upp motsägelser efter varandra: ”Fuck the fame and all the hype g’/I just wanna know if my father would ever like me/But I don’t give fuck so he’s probably just like me.”

Några låtar senare raljerar han över sin egen självömkan: ”Who the fuck invited Mr. I-don’t-give-a-fuck/who cries about his dad in a blog cause his music sucks”.

Andra gånger spelar han rollen som hjälte, massmördare eller kallar sig ”the blackest skinhead since India Arie” och säger nej till kokain för att istället dra i sig kvarlevorna av en kremerad Adolf Hitler.

Som liten idoliserade Tyler Pharrell Williams. Musikaliskt finns det likheter mellan The Neptunes minimala funkrytmer och Tyler, the Creators punkiga lågbudgetproduktioner. Men till skillnad från The Neptunes och Pharrell Williams har Tyler ingen tydlig koppling till kommersiell pop. Hans sätt att framgångsrikt vända ryggen mot rådande motorvägar påminner mer om det som Wu-Tang Clan gjorde för snart 20 år sedan.

Än motsvarar inte färdigheterna de flippade idéerna men det är tveklöst tillräckligt intressant och eget för att kulten ska fortsätta växa.

Bästa spår: ”Yonkers”

Kolla även in:

Tyler, The Creator – “Bastard” (album)
Earl Sweatshirt – “Earl” (video)
Frank Ocean – “Nostalgia, Ultra” (mixtape)

Artist: Tyler, the Creator
Titel: Goblin
Bolag: XL Recordings/Playground
Betyg: 3

Publicerat i Sydsvenskan 2011-05-11

 23/8 2011, 15:13 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: