Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Wiz Khalifa – Rolling Papers (LLL)

Hiphopvärlden är full av stereotyper. Hustlern, gaturentreprenör i kokainbranschen, är förmodligen det oftast förekommande berättarjaget. 23-åriga Wiz Khalifa har lanserat sig själv i en annan populär roll: gräsromantikern som slukar hela savanner av marijuana.

På grund av en mediabrusig tidsanda där nyupptäckter snabbt förvandlas till gårdagens nyheter är det lätt att tro att vägen till ett brett genomslag är snabbare än vad den i själva verket är. Wiz Khalifa släppte sitt första mixtape redan 2005 och albumdebuterade året därpå. Då skulle han precis fylla 19 år. Sedan dess har skaran av följeslagare sakta vuxit. Förra våren var de så många att hans åttonde mixtape ”Kush & Orange Juice” blev det mest omtalade ämnet på Twitter dagen det släpptes.

Wiz Khalifa kommer ursprungligen från Pittsburgh men hans utveckling mot en mer melodiös rapstil har fått vissa att dra paralleller till Los Angeles g-funk. Khalifas senaste video, den somriga R&B-flörten ”Roll Up”, är också inspelad vid Venice Beach. Liksom förstasingeln, USA-ettan ”Black And Yellow”, är den producerad av norska Stargate som de senaste åren varit inblandade i mängder av hitsinglar med bland andra Beyoncé och Rihanna.

Valet av Stargate som producenter på fyra av fjorton låtar är givetvis en medveten kommersiell strategi. Storbolagsdebuten ”Rolling Papers” är förvisso mer tillmötesgående än tidigare album men utan att för den skull spela över. Produktionerna är lättillgängliga men aldrig förutsägbart mallade och de radiovänliga refrängerna passar Wiz Khalifas mjukt flyttande rap.

Too $hort-samarbetet ”On My Level” med en långsamt mullrande basgång, statiskt smattrande high hats och pipande melodislingor, påminner om tidiga Bone Thugs-N-Harmony. Gitarriffen på ”Fly Solo” tilltalar förmodligen ett och annat Bruno Mars-fan.

Tyvärr brister ”Rolling Papers” ämnesmässigt. För många texter består av traditionell partyrap eller reflektioner om kändisskap och framgång i olika variationer. Rent kommersiellt kommer det att fungera men för en hållbarhet bortom hitsinglarna behöver Wiz Khalifa finna en mer angelägen röst.

Bästa spår: Black & Yellow

Lyssna även på:

Wiz Khalifa – ”Kush & Orange Juice” (mixtape)

Wiz Khalifa feat. Snoop Dogg, Juicy J & T-Pain – ”Black And Yellow (G-Mix)” (video)

Wiz Khalifa – ”Say Yeah” (video)

Artist: Wiz Khalifa
Titel: Rolling Papers
Bolag:
Atlantic/Rostrum
Betyg: 3

Publicerad i Sydsvenskan 2011-03-30

 23/8 2011, 14:52 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: