Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Albin Gromer – Album (LLLL)

Musikvärlden kan vara fruktansvärt orättvis. Först 14 år efter att Peter Alexandersson debuterade med ”Kaahlender” verkar hiphop-generationens massor ha blivit mogna för soul på svenska.

Den mest spelade låten på Spotify just nu är ”Äckligt” med Ansiktet, en soulduo bestående av Erik Nordström och Herbert ”Afasi” Munkhammar från köttiga electroduon Maskinen.

Kaah var inte först med att göra blågul soul. Men han var först med att göra det med avstamp i hiphop och den 70-talsmusik som genrens producenter grävde fram från skivbackarna.

Ansiktet, förra årets succédebutant Aleks och Malmös Albin Gromer är en del av samma tradition. Tillsammans bildar de ett trovärdigt argument för en svensk soulrenässans.

Ännu har inget svenskt soulalbum överträffat Kaahs andra skiva ”Soul Rebell”. Det gör inte Albin Gromer på debuten heller. Men i flera enskilda låtar befinner han sig definitivt på samma nivå.

Gromer har gjort ett temaalbum om möten och relationer, om kärlek, förälskelser, flörtar och uppbrott. Bortsett från Salem Al-Fakir och Saska Becker-samarbetet ”Tillsammans” har han skrivit och producerat rubbet själv. Musikaliskt är det imponerande välgjort med en fot i modern pop och den andra i hiphopinfluerad elektronisk Detroit-soul välsignad av J Dilla.

”Än så länge” pulserar av en basdriven raketmotor i fyrafjärdedelstakt. ”Jag tror på dig” startar med att en grusig trumloop förenas med ett piano. Efter drygt en minut ändras stämningen när ett stråkarrangemang skickar låten rakt upp i soulhimlen. Det är ruggigt snyggt, så snyggt att Kanye West förmodligen hade offrat en praktikplats på Acne för att göra något liknande.

Där Ansiktet använder en skruvad närmast R-Kellyansk humor i sina texter är 21-åriga Gromer mer allvarsam och rakare i sitt berättande. Ibland är det en nackdel. För många liknande historier riskerar att förminska betydelsen av dem.

Det unika med Kaah som sångare är att han kan få den mest banala och vardagliga berättelsen att låta som en känslomässig tsunami. Där är inte Gromer ännu. Men även om historierna inte berör lika mycket som musiken går det inte annat än att beundra hans mod som vågar.

För ”Album” är en starkare och mer sammanhållen debut än både Kaah och Timbuktus första skivor. Det säger en del om Albin Gromers potential.

Lyssna även på:

Kaah – Soul Rebell (album)
Timbuktu & Albin Gromer ”Ord och flera visor” (låt)
Aleks – Inte längre fiender (album)

Artist: Albin Gromer
Titel: Album
Bolag: Universal
Betyg: 4

Publicerad i Sydsvenskan 2012-02-23

 27/2 2012, 12:02 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: