Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Levon Vincent – Fabric 63 (LLLL)

”Gotta go underground”. Orden upprepas närmast som ett vädjande mantra på kanadensiska Caribous omarbetning av Virgo Fours ”It’s A Crime”, en av klubbvärldens stora crossover-låtar 2011. Precis som Levon Vincents bidrag i Fabrics dj-albumserie är låten en påminnelse om att det finns andra vägar och mål än den karriärsdrivna elektroniska dansmusikscenens arenor.

Levon Vincent är den främsta profilen inom en houserörelse som har rötter i New York men sedan länge befunnit sig på ljusårs avstånd från Madison Square Gardens strålkastare och Manhattans klubbar och barer.

”Fabric 63”, hans första officiella dj-album, är stilsäkert nedklätt och genomgående välkomponerat. Knappt hälften av låtarna kommer från honom själv. Två av dessa är tidigare outgivna, dubtechnodimmiga ”Fear” och italoinfluerade finalen ”Rainstorm II”. Övriga produktioner har nära vänner och kollegor som Fred P, Jus-Ed, Anthony Parasole och DJ Qu som avsändare.

Många av låtarna bygger på ett sparsmakat analogt och industriellt house- och technosound från 90-talet. Referenserna kan missuppfattas som konservatism. Men det handlar mer om en idealistisk tro än om en vilja att bevara. En tro på att musiken är något mer än en nyckel till framgång.

Levon Vincent flyttade för ett par år sedan till Berlin för att spara hyrespengar och för att slippa resa lika långt till spelningar i Europa.

Dansmusikpublikationen Resident Advisor berättade nyligen att Anthony Parasole och DJ Qu ännu inte har velat säga upp sig från sina nuvarande arbetsplatser och satsa på musiken. De vågar inte riskera att förlora den fördelaktiga sjukförsäkringen.

Tydligen händer det att Jus-Ed lämnar New Yorks klubbar långt innan stängning under vinterhalvåret. Han missar inte gärna inkomsten från en natts snöröjning i Connecticut där han bor.

Förutsättningarna lämnar tydliga avtryck i skapandet. För trots den språngbräda som ett släpp i den prestigefulla Fabric-serien innebär framstår befriande nog aldrig Levon Vincent och de andra idealisternas musik som en kalkylerad möjlighet till karriär.

Musiken är något de lever för, inte nödvändigtvis .

Något som motiverar dem att orka gå upp och pallra sig till jobbet varje morgon.

- - -

Bästa spår: JM de Frias – Intrinsic Motivation

Lyssna även på:
Jus-Ed – I’m Coming (tolva)
Fred P – Soul Music (tolva)
Moodymann – Forevernevermore (album)

Artist: Levon Vincent
Titel: Fabric 63
Bolag: Fabric
Betyg: 4

Publicerad i Sydsvenskan 2012-05-16
 19/6 2012, 23:04 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: