Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Frank Ocean – Channel Orange (LLL)

Att ett nytt album med den idag fyrtiofemåriga R Kelly fortfarande är en stor händelse i r&b-världen indikerar att de en gång vitala genrerna lider av potensproblem. Inget ont om det stora r:et men han kommer inte att leda musiken in i nästa årtionde.

Den senaste tiden har det kommit signaler om att ett välbehövligt generationsskifte är på gång. Två av popmusikvärlden främsta nykomlingar förra året var kanadensiska The Weeknd och den LA-baserade låtskrivaren och sångaren Frank Ocean.

Även om Frank Ocean, eller Christopher ”Lonny” Breaux som han egentligen heter, nådde en publik utan storbolagens traditionella marknadsförings- och distributionskanaler är han bevandrad i den världen. Den som läser det finstilta i konvoluten hittar hans namn bland låtskrivarna på album med bland andra Brandy, Beyoncé, Justin Bieber och John Legend. På Jay-Z och Kanye West samarbetsalbum ”Watch The Throne” medverkar han på två låtar.

I intervjuer har Ocean uttryckt en kluvenhet om att ta steget från kulisserna till rampljuset. Han ser sig mer som en regissör och historieberättare än en skådespelare, för att dra en parallell till filmvärlden.

Som låtskrivare och textförfattare har Ocean en unik känsla för detaljer. Han använder det effektivt för att utveckla karaktärer och gestalta scener med ett ofta osäkert berättarjag.

Där många föregångare framställt sig själva som kvinnolägrare och förmedlat machoklichéer om möten och förbindelser är Oceans berättelser mer vardagliga, realistiskt hjälplöst förvirrade och därmed också lättare att identifiera sig med.

Lämpligt till sin officiella albumdebut klev Frank Ocean som första afroamerikanska storbolagsartist inom r&b och hiphop ut ur garderoben som bisexuell. Det tillför ofrånkomligen ytterligare en dimension till låtarna om kärlek som aldrig vill, lyckas eller kan ta steget från passionerade möten till varaktiga relationer.

I en tröttsamt manschauvinistisk och förutsägbar hiphop- och r&b-värld bidrar Frank Oceans röst med ett välkommet nytt tonfall. Men som sångare och artist saknar han bitvis förmågan att göra sina starka låtar rättvisa.

Bästa spår: Bad Religion

Artist: Frank Ocean
Titel: Channel Orange
Betyg: 3
Bolag: Def Jam/Universal

Lyssna också på:

Frank Ocean ”Nostalgia, Ultra” (mixtape)

The Throne featuring Frank Ocean ”No Church In The Wild” (låt)

Beyoncé ”I Miss You” (låt)

Publicerad i Sydsvenskan 2012-07-25

 30/7 2012, 14:40 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: