Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

A$AP Rocky, Roskilde, 120505

Inom rockjournalistiken pratar vi ibland om ”bra festivalband”. Artister som kan få hela skogar av armbandspryda handleder att svaja i takt och vars musik fungerar under de speciella förutsättningar som en rockfestival faktiskt är.

A$AP Rocky tillhör inte den skaran. Harlem-rapparen kallar sig själv ”a pretty motherfucker” och verkar värdesätta modeskapare som Raf Simons lika högt som rapikoner som Rakim.

I mörka shorts, vit t-shirt, keps och samma leopardmönstrade handduk från det exklusiva streetwear-märket Supreme som han bär i videon till singeln ”Peso” över huvudet, ser han tuffare ut än de flesta. Men det är också en av få positiva saker som han lyckas förmedla.

I videos och på mixtapes har A$AP Rocky en unik omedelbar karisma. På scen förvandlas han till en rappare i mängden. När han och hans vapendragare på mikrofonen rusar över scenen och fyller i varandras, och sina egna förinspelade verser får de Piff och Puffs tjatter att låta nyanserat.

A$AP Rocky menar att det som han och hans följeslagare sysslar med är mer än musik.

– Vi är en livsstil. Som går ut på att ha guldtänder, röka marijuana och partaja som en motherfucker.

På en intim klubb eller i ett par hörlurar är A$AP Rockys långsamma sydstatsinfluerade låtar något av det mest intressanta som kommit från hiphopvärlden de senaste åren. Men i ett stort cirkustält på en dammig festival framstår han bara som helt malplacerad.

Publicerad i Sydsvenskan 2012-05-07

 10/8 2012, 16:48 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: