Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Jay-Z & Kanye West, Malmö arena, 120530

”I can’t get much stronger” rappar Kanye West 80 minuter in i mästarmötet på Malmö Arena. Han står på en gigantisk röd kub av ljuddioder och låter övertygande. Särskilt med tanke på att han och Jay-Z precis innan har skjutit iväg en hel arsenal av hiphopgranater som efter en inte helt övertygande start, metodiskt, steg för steg, ökat intensiteten mot klimax.

Hur sätter man fyr på en bomb som exploderat?

Kanye West och Jay-Z dubbade sig för året till The Throne. Två av hiphophistoriens största på samma scen innebär en låtdepå som få i musikvärlden kan konkurrera med. När andra popartister har slut på bränsle fortsätter rapmonarkerna bara att skyffla in stämningshöjande hits i elden tills samtliga i publiken svurit sin trohet inför tvillingtronen.

När Jay-Zs Justice-samplande ”On To the Next One” avlöses av ”Dirt Off Your Shoulder” är det bara en recensent från Sydsvenskan som sitter ner i lokalen.

Det är en välregisserad turnéshow med få utrymmen till spontanitet. Jay-Zs partyskrövel ”Big Pimpin’” leds via en kort monolog in i Kanye Wests ”Gold Digger”.

Låtlistan är identisk med den i Globen tidigare i veckan och hade mått bra av att ansats. Framförallt får fiorårets gemensamma skiva ”Watch The Throne” för mycket utrymme. Med tanke på hur många andra starkare låtar de har samarbetat på är det inte motiverat att spela albumet nästintill i sin helhet.

De tre scenerna förstärkts av pyroteknik, videoprojektioner och lasrar som får arenan att likna ett självlysande plockepinnspel. Men den påkostade inramningen överskuggar aldrig huvudpersonerna.

Vid varandras sidor framträder deras olikheter som rappare tydligare. Kanye West är den överspelande dramatikern och Jay-Z mästaren som aldrig behöver överdriva för att utstråla en självklar pondus.

Efter drygt två timmar och 36 låtar är rapregenterna framme vid finalen. Då är samtliga i Malmö arena så förtrollade av stunden att vi accepterar att höra senaste hitsingeln ”Niggas In Paris” så många gånger på raken att jag till slut tappar räkningen.

Publicerad i Sydsvenskan 120601

 10/8 2012, 16:22 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: