Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Shabazz Palaces, Debaser, 120712

Inom restaurangvärlden har många förstått att miljön är lika viktig för helhetsupplevelsen som det som ligger på talriken. Samma sak gäller för konserter.

Shabazz Palaces mörka och dystopiska hiphop är uppbyggd av finkänsliga ljudlager och mullrande basfrekvenser. För att nyanserna ska komma fram måste musiken höras i ett par omslutande hörlurar eller ett stort ljudsystem i en rökig konsertlokal.

Ljudet under plasttaket på Debasers grönskande uteservering är allt annat än stort. Och att lyssna på Shabazz Palaces i det myspysiga ljuset från lianer av glödlampor är lika passande som om Nomas René Redzepi, eller någon annan skandinavisk kockstjärna som värnar om närodlade råvaror, gästspelat på en lokal kinakrog.

Inledningsvis ser det också ut som om en färgglad kinesisk rispapperslampa till vänster om scenen gungar till de abstrakta rytmerna som duon skapar med sampler och slagverksinstrument. Efter en låt inser jag att det bara är en brokigt mönstrad hipsterkepa.

2011 hyllades Shabazz Palaces debutalbum av Pitchfork Media och andra publikationer som dikterar agendan för kulturellt nyfikna akademiker i väst. Den kommersiella hiphopvärlden ignorerade dem helt. Det kan förklaras av att albumet släpptes på Sub Pop, rockbolaget som presenterade världen för Nirvana, och att musiken låter som om en hiphopveteran kapat frijazzvisionären Sun Ras rymdskepp och landat på en basklubb i London.

Sanningen är inte långt därifrån. På 90-talet sålde Shabazz Palaces frontperson Ishmael Butler guld som en del av trion Digable Planets.

Mot slutet, i låtar som ”Swerve… the Reaping of All That Is Worthwhile (Noir Not Withstanding)” och ”A Mess…”, närmar sig duon Digable Planets coola jazzgung.

Innan dess tuffar rymdskeppet på autopilot utan vare sig mål eller mening.

Publicerad i Sydsvenskan 2012-07-14

 10/8 2012, 17:31 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: