Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Skrillex, Forum, 120505

Fem minuter innan en skugga börjar studsa bakom musikspelarna på scen startar en gigantisk ljusskärm nedräkningen till uppskjutning. Skuggan kallar sig själv för Skrillex och är dubstepgenrens första stora popstjärna.

Vissa kallar föraktfullt den 23-åriga amerikanens musik för ”brostep”. Anledningen är att en stor del av hans fans består av högljudda snubbar som kallar varandra för ”bro” och ser knuffar, hårda ryggdunk och björnkramar som det definitiva ömhetsbeviset. På Forum luktar också luften av öl och testosteron på ett helt annat vis än på spelningen med den svenska housekometen Avicii kvällen innan.

Även om Skrillex musik har tydliga rötter inom elektronisk dansmusik är det få av de uppskattningsvis 7000 personerna på Forum som dansar. Istället hoppar de upp och ner, headbangar, stökar och bökar för att visa att den mullrande basen fyller varenda cell av kroppen.

Om mycket traditionell dansmusik påminner om utdraget tantrasex är Skrillex musik det samma som en rotfyllning med slagborr för en masochist. Det betyder inte att han bjuder på onyanserat mangel från dj-båset. Tvärtom visar han en enastående förmåga att variera sig inom sitt egna ramverk.

Vinkelslipar varvas med frustande baktaktsodjur. Bland annat i fantastiska Damian Marley-samarbetet ”Make It Bun Dem” och snygga piratsammanslagningen av egna singeln ”Ruffneck” och Ini Kamozes reggaeklassiker ”World A Music”.

Förutom den stora videoskärmen i bakgrunden består den visuella inramningen bland annat av ett stort antal fyrfärgslasrar. I den tillmötesgående popflörten med La Rouxs ”In For The Kill” vecklas de effektfullt ut till polkagrisrandiga solfjädrar i regnbågens alla färger.

Det finns många argument för att den elektroniska dansmusiken inte hör hemma på stora arenor. Skrillex tillhör definitivt inte ett av dessa.

Publicerad i Sydsvenskan 2012-05-05

 10/8 2012, 16:13 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: