Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

A$AP Rocky – Long Live A$AP (LLLL)

Hiphoppen är mer vital än på många år. Söker ni bevismaterial? Leta inte längre än till ASAP Rockys nya album.

Gemensamt för två av de främsta nykomlingarna i hiphopvärlden just nu är att de vågar bryta med sina respektive städers stolta raptraditioner. Kendrick Lamar kommer från Compton men musikaliskt befinner han sig långt från den gangstarap som placerade LA-stadsdelen på musikkartan.

Harlems A$AP Rocky är döpt efter legendariska New York-rapparen Rakim, men istället för att luta sig mot stadens tjocka hiphopträd plockar han influenser från Houston och andra sydstatsmetropoler som dominerade genren på 00-talet.

Det är han inte ensam om. Det unika är att influenserna blandas med de verklighetsflyktiga och distopiska stämningar som bland annat hörs i kanadensiska soulsensationen The Weeknds musik. Sedan spetsar han allt med ett intresse för mode och exklusiv downtownkultur och skapar en trendkänslig popkulturell fusion som inte skulle kunna ha någon annan hemadress än New York.

A$AP Rocky fick sitt stora genombrott senhösten 2011 med gratisalbumet ”Live Love A$AP”. De hypnotiska miljöerna återkommer på storbolagsdebuten ”Long Live A$AP”. Att gästlistan piffats upp med kändisar som dubstepstjärnan Skrillex och Florence and the Machines frontperson Florence Welch är förväntat men knappast motiverat.

Titelspåret och Santigold-samarbetet ”Hell” är godkända försök att gå poppubliken till mötes. Men det råder aldrig några tvivel om att A$AP Rocky är bäst när han gör sin egen grej och staplar nonsens med extraordinär stil, finess och karisma.

Refrängen till ”PMW (All I Really Need)” består endast av att meningen ”Pussy. Money. Weed. That’s All A Nigga Need” upprepas med febrigt förvrängd röst. Det kanske framstår som banalt och går att tolka som nihilism. Men i det här fallet är avsändaren snarare en levnadsglad 24-åring som romantiserar ett leverne som stått högt i kurs bland tonåringar och tidiga 20-någontingar sedan popmusikens vagga.

”1 Train” är en lång mikronstafett med Kendrick Lamar, Danny Brown, Yelawolf, Big K.R.I.T. och ytterligare några av de senaste årens starkaste nykomlingar på hiphopscenen. Sina bakåtblickande Wu-tang-stråkar till trots blir låten ett illustrerande exempel för det generationsskifte som hiphoppen har genomgått.

”Long Live A$AP” bevisar att genren är mer vital än på många år och att A$AP Rocky är en av flera potentiella kronarvingar.

Bästa spår:PMW (All I Really Need)”

Lyssna även på:

1. A$AP Rocky “Live Love A$AP (gratisalbum)

2. A$AP Mob “Lords Never Worry” (gratisalbum)

3. Action Bronson feat Riff Raff “Bird On A Wire” (singel)

Publicerad i Sydsvenskan 2013-01-23

 28/1 2013, 13:31 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: