Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Ansiktet – #dennyarnbmannen (LLL)

De som växte upp med 1990-talets svenska rockjournalistik fick lära sig att soul och annan afroamerikansk pop är viktig musik som bör behandlas med vördnad och respekt. Artisterna hade allvarliga socialrealistiska anspråk vid sidan av att bara underhålla. Sångare och sångerskor sjöng som om nästa frasering och stavelse vore den sista.

Med tanke på genrernas tidigare marginaliserade ställning i blågul musikpress var det kanske nödvändigt att någon ställde sig i predikstolen och läste högt ur soulevangeliet. Men i allvaret gick betydelsefulla nyanser förlorade. Vad som lätt försvann var att en hel del soul, i synnerhet den som har en dimmig blick fäst mot sängkammaren, innehåller rejäla skopor av ett traditionellt effektfullt afrodisiakum: humor.

En stor behållning med flertalet av soulmusikens största manliga divor är att det sällan går att avgöra om deras överdrivna förförelseknep och berättelser om lägringar bygger på självironi eller är på riktigt. Det allra roligaste är förstås att många är helt allvarliga. Den största komiken hittas som bekant oftare i verkligheten än i dikten.

Ansiktet är en av de första att göra explicit humoristisk soul på svenska. Uppsaladuon består av Herbert Munkhammar från electroexplosionen Maskinen och Erik Nordström, även känd som en del av popduon Lilla Sällskapet.

Genombrottet kom 2011 med försträffliga singeln och videon ”X”. Låten gestaltar ett svartsjukt relationsdrama. Precis som flera av de starkaste låtarna på debutalbumet låter den som om R Kelly tonsatt några rutor sex och samlevnad i Martin Kellermans ”Rocky” med snyggt moderna r&b-produktioner.

”För stor” handlar om avsaknad av djup i ett förhållande men refrängen kan med lite fantasi även utläsas som en historia om peniskomplex – att skruven är för liten för muttern, som August Strindberg skulle ha uttryckt det.

”Stanna kvar” berättar om en tillfällig relationsrekyl med ett ex och kluvna känslor av att allt åter är perfekt för stunden men ohållbart i längden.

”#Dennyarnbmannen” är helt klart underhållande men saknar de fördjupande dimensioner som gör att du vill höra låtarna gång på gång. Till skillnad från exempelvis R Kelly efterlämnar de mer än känsla av mättnad än att vilja ha mer.

Bästa spår: ”X”

Kolla även in:

Ansiktet – X (video)

R Kelly – Chocolate Factory (album)

R Kelly – Trapped In The Closet (drama i tolv akter)

Artist: Ansiktet
Titel: #dennyarnbmannen
Bolag: Svenska inspelningar/Universal
Betyg: 3 

Publicerat i Sydsvenskan 2013-03-13

 14/3 2013, 16:11 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: