Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Petter – Början på allt (LLL) Ken – AkustiKEN (LLLLL)

När landets främsta hiphopveteraner ventilerar sin ångest blir det en angelägen påminnelse om att upplevelsen av smärta är individuell och meningslös att jämföra och värdera.

Personliga kriser och problem existerar i alla samhällsklasser och sociala sammanhang. Ibland kan det vara bra att påminna sig om att det är lönlöst att värdera och jämföra olika erfarenheter av smärta. När vi faller gör det förbannat ont. Oavsett hur hög pinne vi trillar av, oavsett vad som har orsakat sammanklappningen.

Petter Askergren växte upp med ADHD och dyslexi i en akademikerfamilj på Södermalm. Ken Ring i förorten Hässelby med en ensamstående mamma. När han var 14 år gick hon bort i cancer. Ken hamnade först på ungdomshem. Sedan på gatan.

Båda fann hiphop och albumdebuterade 1998 respektive 1999. Sedan dess har de stretat och gnetat. Parallellt. Utifrån sina egna förutsättningar och sammanhang. Idag tillhör de båda veteranerna gruppen av folkkära artister som figurerar i familjeprogram på riks-TV.

– Man strippar ner det för då hör man mer vad man säger, sa Ken Ring till Björn Skifs förra året efter att han framfört singeln ”Själen av en vän” bland husvagnarna på Orsa kamping när han gästade ”Moraeus med mera” på SVT.

Tionde soloalbumet ”AkustiKEN” fortsätter i samma barskrapade stil och skiljer sig därmed markant från tidigare skivor. Merparten av låtarna består enbart av rap, piano, stråkar och sång.

Ken har rätt. Utan distraherande beats är det omöjligt att värja sig från berättelserna och känslorna han brer ut. ”AkustiKEN” är det starkaste Ken har gjort hittills. Ett gripande verk av en människa som har tagit och gett sig själv stryk, rest sig och hittat ett nytt uttryck innan han spårat ur vid ändstationen.

Petters åttonde album är också en öppen bearbetning av personliga kriser och ångest. Plikter som blir tvång, ofrånkomliga separationer, ensamhet, uppgivenhet, krav och en rädsla över att inte räcka till och leverera. De självreflekterande texterna utmärks som vanligt av ett gediget hantverk. Petter är alldeles för ambitiös och driven för att lämna ifrån sig något halvdant.

Men musikaliskt spretar det och bitvis saknas fokus. Som om Petter behöver rannsaka sig själv och sitt artisteri ytterligare en gång för att komma fram till vad det är han vill och ska göra och kanske framförallt: vilken roll han vill fylla på en samtida svensk hiphopscen som inte varit mer vital sedan han själv var mikrofonkåt för första gången.

Bästa spår:
Ken feat. Marit Bergman– Diana
Petter – Minnen del 2

Kolla även in:
Petter – Mitt sjätte sinne (album)
Ken – Vägen tillbaka (album)

Artist: Ken Ring
Titel: AkustiKEN
Bolag: Universal

Artist: Petter
Titel: Början På allt
Bolag: Baba Recordings/Sony
Betyg: 3 

Publicerad i Sydsvenskan 2013-04-03

 14/4 2013, 13:14 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: