Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Stor – Sherekhan XIII (LLLL)

Ända sedan hiphopkulturens födelse har tävlingsmomentet varit centralt inom rörelsen: viljan att krossa alla konkurrenter, vinna över publiken på sin sida, nå toppen, erövra mästarbältet och försvara det i match efter match.

Redan i första raden på sin föremotsedda storbolagsdebut berättar Stor att han vill flyga högst av alla. Till skillnad från många andra rappare utstrålar han aldrig något högmod. Precis som föregångare som Petter och Jay-Z verkar han ha den lätt diffusa egenskap som på ren sportjournalistsvenska kallas vinnarskalle.

När jag för snart fyra år sedan träffade Ulises Infante Azocar, som Stor egentligen heter, jämförde han rappare med hundar: ”De skäller så fort de kommer nära varandra”.

Om Stor vore en hund skulle han garanterat vara en kamphund, ivrig att verbalt slita alla andra rappare i stycken varje gång han greppar mikrofonen och kliver in i studion.

”Sherekhan XIII” är uppföljaren till Stors prisade mixtape/gratisalbum ”Nya skolans ledare” från 2009. Jämfört med föregångaren visar skivan upp en större musikalisk bredd. Bröderna Salazar och Ayla-kollektivets Mack Beats levererar som vanligt högklassigt material.

Produktionerna spänner mellan traditionella samplingsbaserade beats på ”Lite… kärlek” och ”När man e liten så vill man vara stor…” till tickande digitala klubb-bomber som ”Shotgun” och hitsingeln ”Rom & Kush”, en duett med karismatiska nykomlingen Linda Pira.

Pira, som i höst får en egen realityserie på SVT:s PSL, gör även ett sylvasst inhopp på ”Psycho”. Hon gestaltar en svartsjuk flickvän som kan vara den obehagligaste karaktären i hiphopvärlden sedan Nicki Minaj introducerade sitt alter ego Roman Zolanski.

Masse Salazar, den producent som förmodligen hört flest svenska rappare i studion, har lovordat Stor och utnämnt honom till ”den absolut bästa rappare” han jobbat med. Efter detta har förväntningarna varit skyhöga. Stor lever inte bara upp till förväntningarna. Precis som idrottsvärldens största lyfter han sig ännu en nivå när det är upp till bevis och verkligen gäller.

Bästa spår: Rom & Kush

Artist: Stor
Titel: Sherekhan XIII
Bolag: Universal
Betyg: 4

Kolla även in: Stor “Nya skolans ledare”.

Publicerad i Sydsvenskan 2013-05-02

 5/5 2013, 19:57 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: