Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

This Is Head, Debaser, 130405

This Is Head har vuxit till ett fantastiskt liveband. Redan på debuten 2010 visade Malmökvartetten att de hade potential att ta sina dansmusikinfluerade rockflykter till en livescen. Därmed urskiljde de sig från den scen av hippa dj-baserade hobbyprojekt som de lite fumligt klumpades ihop med.

När gruppen återvänder till hemmaplan för att fira album nummer två tar de inte bara vara på möjligheterna. This Is Head utnyttjar dessa till perfektion för att skapa en väldisponerad mix av popmelodier, ekande gitarrmattor från rockens experimentella utkanter och tålmodigt dunkande klubbrytmer.

Nya skivan är både ett naturligt och motiverat steg bort från dansgolvet mot bandbaserad pop. För även om This Is Head tidigt kändes som en bro mellan trendkänsliga konstellationer som brittiska A Mountain of One och Studio går det inte att bortse från att de alltid befunnit sig närmare ett traditionellt popband som The Cure än en discocelebritet och rockromantiker som DJ Harvey.

Innan spelningen har basisten Tom Malmros varnat Debasers bandbokare om att det eventuellt kommer att dofta ”funky” från scenen. Exakt vad han syftade på är oklart. Det enda lukt som sprider sig i den familjära ansamlingen människor i lokalen är den sedvanliga Debaser-odören av tappöl och utgångsparfym.

Klart är att gruppen – från de första loopade takterna av ”AB – Version” till att gitarristen Henric Claesson kängar en cymbal för att markera att föreställningen är över – utstrålar en vitalitet som få andra lokala band.

XVI” inleds som suggestiv Ibiza-house men lämnar sedan de baleariska öarna för att kasta ankar i ett gitarrsolo som får mig att tänka på någon Mark Knopfler-ballad från 80-talet.

Det är just den förmågan att röra sig mellan olika miljöer, känslolägen och uttryck som borde göra This Is Head till en angelägenhet långt bortom de lokala journalister och musikprofiler vid scenkanten som ursprungligen upptäckte gruppen.

Publicerat i Sydsvenskan 2013-04-05

 18/5 2013, 11:40 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: