Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

A$AP Rocky, 11 juni 2013, Köpenhamn

Tidigare i våras glimrade A$AP Rockys guldtänder på omslaget av prestigefulla Interview. I magasinet samtalade Harlemrapparen med modehuset Balenciagas chefsdesigner Alexander Wang. Veckan efter passade italienska L’Uomo Vogue på att placera honom på framsidan av sitt aprilnummer.

Nu är det inte bara den internationella modevärlden som trillat pladask för Rakim Mayers. När han besöker Danmark för andra gången på mindre än ett år är han så populär att arrangörerna har tvingats flytta konserten från Store Vega till ett slutsålt Falconer Salen.

A$AP Rocky är vida känd för sin stil och karisma men den här kvällen går han enbart på energi. Bröstet av hans vita t-shirt pryds av ett stort svart anarkist-A. Framträdandet påminner också mer om en punkkonsert än en traditionell hiphop-show.

När han ber publiken göra utrymme för en så kallad mosh pit, en cirkel avsedd för mänsklig tuppfäktning som normalt förekommer på hårda rockkonserter, bildas en krater i publikhavet. När basen på ”Wild For The Night” släpps loss förvandlas Falconer salen till en enda stor köttig massa av tonårshormoner och testosteron. Det är så effektfullt att det är lätt att glömma låten är rätt medioker och ljudet så uselt att samarbetspartnern Skrillexs fräsande dubstep-monster helt oskadliggörs.

A$AP Rocky kommer visserligen från New York men hans musik har som mycket av 10-talets hiphop tydliga kopplingar till söderns långsamma trummaskinsrytmer. Rocky har även anammat den för sydstatsrappen utmärkande vanan att spetsa sin läskeblask med morfinbaserad hostmedicin. Den här kvällen måste han ha ersatt purpursirapen med dunderhonung för till och med den febrigt sängliggande genombrottssingeln ”Peso” surrar som en getingsvärm.

Inför den tilltänkta avslutningen ”F**kin’ Problems” väller kvinnorna i publiken upp på scenen. När låten övergår i ett medley av Atlanta-rapparen Futures senaste hits har det som en timme tidigare var en konsert för länge sedan förvandlas till en urspårad fest.

Publicerat i Sydsvenskan 12 juni 2013.

 17/8 2013, 15:26 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: