Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Petter Alexis Askergren – 16 Rader (Brombergs)

Att musik kan rädda liv är en av rockjournalistikens mest slitna klyschor. Det är inte lika vanligt att musiker säger att litteraturen har räddat dem, men jag undrar om inte det är budskapet mellan raderna i Petter Alexis Askergrens bokdebut. Om litteraturen inte räddade honom så gav det åtminstone en karriär.

”16 rader” är en blandning av biografi och en antologi av Petters låttexter med kommentarer av den idag 39-årige rapveteranen. Titeln är en referens till det versformat som är allra vanligast inom hiphop.

Att inte fler rappare har fått möjlighet att berätta om sina texter tidigare är ett mysterium med tanke på hur stor del textförfattandet upptar av deras artisteri. Rappare skriver sällan musiken. Texterna och sättet de framförs på är deras signatur.

Till ytan påminner ”16 rader” mycket om amerikanska rapparen Jay-Zs enastående bok ”Decoded”. Den stora skillnaden är att Jay-Z ställde in siktet på finkulturens grindvakter. Petter vill inspirera unga till att läsa. Det är uppenbart att han önskar att fler ska få samma aha-känsla som han själv upplevde som tjugoettårig student på komvux när han för första gången i sitt liv lyckades ta sig genom en bok från pärm till pärm.

Petter är dyslektiker. Boken han läste var John Steinbecks ”Pärlan”. Referenserna till litteraturhistorien återkommer och rymmer allt från colombianska Nobelpristagaren Gabriel García Márquez och Pär Lagerkvist till Killinggängets Martin Luuk och Barbro Lindgrens ”Loranga, Masarin och Dartanjang”.

Att det är just Petter som skrivit den här boken är lika logiskt som rättvist. I dag är han en av få svenska artister som faktiskt kan göra anspråk på att ha påverkat vårt sätt att kommunicera och prata. ”Vad händer mannen?”. ”Det går bra nu”. Petter har smugit in ord och uttryck i vår vardag med sådan skicklighet att vi knappt reflekterar över det längre.

I förordet skriver Petter att han vill att ”16 rader” ska väcka läslust i skolorna. Det hoppas jag att den gör. Delar av den skulle fungera utmärkt som inspiration för dem som inte klarat av att ta sig genom en Astrid Lindgren-bok men redan kan alla Petters, Mohammed Alis och Labyrints texter utantill.

Utanför det sammanhanget bli den ansatsen lätt begränsande. För till skillnad från ”Decoded” tillför ”16 rader” inte någon större fördjupning än det som mer erfarna läsare och lyssnare redan kan utläsa i låtarnas texter.

Där ”Decoded” var en litterär avkodning av saker som tidigare träffat över många utomstående lyssnares huvuden idisslar ”16 rader” bitvis självklarheter. När djupet saknas i låttexterna blir analysen lätt överflödig.

Det är först i hans kommentarer till tolkningen av Lasse Berghagens ”Stockholm i mitt hjärta” som aha-upplevelsen infinner sig och textens språkliga komplexitet blir tydlig. Hans gamla svensklärarinna på komvux ska vara stolt.

Publicerad i Sydsvenskan 2 oktober 2013. 
 3/10 2013, 7:40 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: