Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Minilogue vs Mathew Jonson, Inkonst 131005

Minilogue vs Mathew Jonson
Inkonst, Malmö
Lördag 5 oktober
Genre: Techno

Förra året orsakade electrostjärnan Deadmau5 kalabalik när han kritiserade sig själv och andra dansmusikartister för att vara en bunt knapptryckare som flög mellan arenor och tryckte på play. Det stora artistiska arbetet gjordes i studion. Inte på scen.

DJ-stjärnor och eldsjälar som i åratal krigat för att få dansmusiken respekterad rasade. Trots att de initierade visste att det Deadmau5 berättade i många fall faktiskt var sant.

Lokala dansmusikstjärnorna Minilogue är ett av de stora undantagen. I över tio år har duon höjt ribban för vad vi kan förvänta oss av ett liveframträdande med elektronisk dansmusik. När de för andra gången förenas med kanadensaren Mathew Jonson i Malmö placerar de merparten av sina kommersiellt mer framgångsrika kollegor i skamvrån med en dumstrut på huvudet.

Om elektronisk dansmusik kan vara så här sprudlande av liv, organiskt växande och lekfullt improviserat finns ingen ursäkt för att stå bakom ett par skivspelare och vinka till publiken som en monark på stadsbesök.

Precis som vid urpremiären i samma lokal för tre år sedan bjuder trion på en tålmodigt utdragen upplevelse. Speltiden på fem timmar och de dramaturgiska skiftningarna har mer gemensamt med klassisk musik än en traditionell rockkonsert.

Vid sitt första möte ägnade trion nästan en timme till att linda in publiken i ambienta ljudmattor. Den här gången smyger den rytmiska fyrtaktsmotorn igång redan efter tjugo minuter.

Musiken böljar i ett gränsland av transframkallande techno och house kryddat med tribala rytmer, tjutande acid-knorrar, rymdljud och dubekon från andra sidan av vintergatan.

Som publik vet du aldrig riktigt var de är på väg vilket är en välkommen kontrast till den kommersiella dansmusiken som idag är lika förutsägbart effektsökande som en bergochdalbana.

Världsklass.

 Publicerad i Sydsvenskan 6 oktober 2013.

 8/10 2013, 7:17 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: