Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Danny Brown – Old (LLLL)

Hiphop påstås ofta vara ungdomsromantiserande men det är inte en trubbig beskrivning. Även om publiken en gång i tiden var ung verkar ålder sällan vara något mer än en siffra. Senaste åren har exempelvis veteraner som 2Chainz (36 år), Pusha T (36 år) och Juicy J (38 år) upplevt en karriärmässig pånyttfödelse och hittat ut till en ny generation.

Detroitrapparen Danny Brown är fortfarande bara på väg mot ett genombrott men har redan passerat trettioårsstrecket och sett mer skit än vad de flesta upplever under en hel livstid. Kolsvarta ”Torture”, det starkaste spåret från tredje studioalbumet ”Old”, låter närmast distopisk när han berättar om ärren på insidan av ögonlocken.

Brown är medveten om att tiden ändå inte är oändlig. Prestationsångesten hördes redan i inledningen av 2011 års hyllade gratisalbum ”XXX”.  ”If this shit don’t work, nigga, I failed at life”, rappade Brown med desperation i rösten. Uppföljaren ”Old” utmärks av samma plågsamt öppna berättande. Danny Brown flaggade tidigt för att albumet skulle innehålla mindre sex och droger och vara mer underhållande än föregångarna. Men det är högst relativt.

Brown har en distinkt och karismatisk röst som pendlar mellan att låta excentrisk och eftertänksamt ödmjuk. Produktionernas mix av distade beats och elektroniska rytmer från hemstaden Detroits stolta klubbmusikhistoria har beröringspunkter med N.E.R.D. men också till Def Jux och annan independent-hiphop från 00-talet.

”Old” genomsyras av en ambivalent kluvenhet och mänskligt motstridiga känslostormar. På ”Dope Song” berättar Brown att det är sista gången han gör en låt om knark men det dröjer inte många minuter förrän han korkat upp och tänt på igen i ”Smokin & Drinkin” och ”Kush Coma”.

Brown ger en röst till det stötande, skavande och avvikande i samhället utan att romantisera eller glorifiera. Den dekadens han beskriver låter aldrig effektsökande verklighetsfrånvänd som Tyler, the Creator och andra yngre rappare. Den är snarare påtvingad. Brown vill inget hellre än att komma bort från ett verkligt obehagligt sammanhang och ”Old” kan mycket väl bli hans enkelbiljett iväg från en amerikansk spökstad som tidigare i år lämnade in sin konkursansökan.

Bästa spår: Torture

Lyssna också på:

Danny Brown – XXX (gratisalbum)
Danny Brown – Grown Up (singel)
A$AP Mob feat. Danny Brown med flera – Coke & White Bitches

Artist: Danny Brown
Titel: Old
Bolag: Fool’s Gold
Betyg: 4 

Publicerad i Sydsvenskan 10 oktober 2013.

 11/10 2013, 11:27 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: