Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

El Médico, Moriskan, 131220

El Médico
Moriska Paviljongen, Malmö
Fredag 20 december
Genre: Reggaeton

Reggaeton är en latinamerikansk mix av hiphop och dancehall med rötter i Puerto Rico och Panama.  I mitten av 00-talet spreds de rullande bastunga rytmerna snabbt till de spansktalande delarna av Karibien, Sydamerika, USA och Europa. Reggaetonartister som Daddy Yankee blev internationella popstjärnor och hiphoplatinos som amerikanska N.O.R.E. hoppade på tåget.

Inte långt efter genrens genombrott åkte några svenska musikentreprenörer till Kuba med ambitionen att med ett internationellt storbolag i ryggen kränga kubansk reggaeton, cubaton, i väst.

Till en början gick det bra. 2005 kom samlingsskivan ”Reggaeton A Lo Cubano” i Europa. Singeln ”Chupa Chupa” nådde högt på listorna i bland annat Spanien.

Artisten bakom låten var El Médico. Tanken var att han skulle bli genrens fixstjärna. Men, den kommunistiska byråkratin och en mamma som hellre såg att sonen fortsatte jobba som läkare än satsade på musiken tömde ett helt grustag i maskineriet. Samtidigt som El Médicos låtar växte i Europa var han fast på Kuba utan utresevisum och möjlighet att möta sin potentiella publik.

Hela historien berättas i Daniel Fridells dokumentär ”El Médico – The Cubaton Story”. Att filmen kom först 2011 och gick upp på svenska biografer för drygt ett år sedan, åtta år efter att ”Chupa Chupa” släpptes på singel, är talande för hela projektet och El Médicos egna karriär.

När han uppträder framför en delvis oinspirerad publik på Moriskan försvinner aldrig känslan av att han gör det sju-åtta år för sent. De flesta av produktionerna som discjockeyn brer ut kommer från åren då reggaeton blev en global angelägenhet och det var tänkt att El Médico också skulle bli det.

Ibland fungerar det, bland annat på ”Pin Pon” och ”Ojos Que No Ven” som fortfarande fungerar som bombmattor på parketten. Men efter ett halvt decennium har tolkningarna av superstjärnan Pitbulls ”Culo” och svenska Million Stylez stora dancehallhit ”Miss Fatty” blivit mossiga.

El Médico har en självklar artistisk utstrålning och är en varierad vokalist och rappare. Men utan färskt låtmaterial framstår han allt tydligare som en av alla dessa miljoner talanger som på grund av yttre omständigheter aldrig fick möjlighet att utnyttja sina färdigheter till fullo.

Publicerat i Sydsvenskan 21 december 2013. 

 6/1 2014, 15:17 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: