Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Kartellen – Ånger & Kamp del 2 (LLLL)

Förra veckan blev jag vittne till ett vardagsgruff på en skola i centrala Malmö. Det var inget dramatiskt. Bara två förstaklassare som kivades som barn kan göra. Bakgrunden var att den ena sjuåringen kallat den andra för kriminell, ett skällsord i den trygga medelklassoas som formar dessa barns världsbild.

På ”Förortsbarn”, en av de starkaste låtarna på uppföljaren till förra årets officiella debutalbum, berättar Kartellens frontperson Sebastian ”Sebbe Staxx” Stakset om barn som aldrig har kunna leka tjuv och polis. Där han växte upp ville alla vara tjuv, ”ingen ville vara gris”.

När Kartellen presenterade sig 2009 var de beväpnade med helt andra ”myssor” och ”byssor” än rebellerna i Astrid Lindgrens sagovärld. Kollektivet hade bildats på ett finskt fängelse av två av två kändisar i den svenska kriminella världen. Leo ”Kinesen” Carmona stämplade in bakom murarna 2004 för anstiftan till ett mord med misstänkt anknytning till det uppmärksammade Arlandarånet 2002. Janne ”Babyface” Raninen är tidigare dömd för det lika uppmärksammade mordet på Dragan ”Jokso” Joksovic på Solvalla. På 1980-talet var Joksovic dörrvakt på kändishaket Alexandras och ledargestalt bland svenska kriminella med rötter i forna Jugoslavien.

Ursprungligen var också den kriminella livsstilen en betydande del av gruppens artistiska varumärke. Men de senaste åren har gangsterromantiken ersatts av välformulerad samhällskritik med hjärtat åt vänster.

Redan på förra årets albumdebut ”Ånger & Kamp” hördes en enorm utveckling, framförallt i textförfattandet. På uppföljaren har de höjt kvalitén ytterligare i varje enskilt moment. Låtarna är starkare. Historierna är ännu mer gripande och metaforerna träffsäkrare. Sebastian Stakset har vuxit som rappare och är idag en av landets starkaste berättare.

”Underklassmusik” är ett brinnande baseballträ riktat mot den regeringskoalition som vissa menar bär ansvaret för att de ekonomiska klyftorna i Sverige bara ökar. Till skillnad från Kartellens tidiga material präglas inte albumet av någon destruktiv bitterhet. Istället genomsyras låtarna av en hoppfull kamp om ett bättre liv och en framtid där alla barn växer upp i trygghet och kan lita på både samhället och ordningsmakten.

Bästa spår: Underklassmusik

Lyssna också på:

Ebba Grön: Beväpna er (låt)
Kartellen feat. Adminral P & Robert Athill: Skriker Ut (video)
Kartellen: Ånger & Kamp (album)

Artist: Kartellen
Titel: Ånger & Kamp del 2
Bolag: SoBlue Music/Universal
Betyg: 4 

Publicerat i Sydsvenskan 27 november 2013.
 6/1 2014, 14:23 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: