Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Linda Pira, Stor & Salazar Brothers, Babel, 131122

Linda Pira, Stor och Salazar Brothers
Babel, Malmö
Fredag 22 november
Genre: hiphop

Cyniker lär undra vilken SVT-rygg Redline Records har kliat för att få all exponering. Medan jämnåriga kollegor som Petter, Ken och Timbuktu tvingas valsa runt i familjevänliga underhållningsprogram får Redline först en egen tv-serie, ”Linda Pira som du inte visste om”. Nästa helg följer SVT upp med en dokumentär om bröderna bakom bolaget: Salazar Brothers.

Nu har familjen Salazar en helt unik ställning i den svenska musikhistorien och mer än några andra förtjänat uppmärksamheten. Vägen till tv-sofforna har snarare varit en 20 år lång omväg än en gräddfil. Chepe och Salla utgjorde två tredjedelar av Latin Kings, Sveriges viktigaste rapgrupp. Den yngre brodern Masse är landets största hiphopproducent genom tiderna.

De senaste åren har deras dominans på Sveriges hiphopscen varit total. Det framgår med all önskvärd tydlighet när Linda Pira och Stor mot slutet av framträdandet på ett fullt och överpeppat Babel avviker från den egna låtkatalogen för ett snabbt hitsmedley med andra artister som bolaget signerat det senaste två åren.

Labyrints ”Ortens Favoriter”. Carlito och Amsie Browns ”Krigarsjäl”. Aki och Kapten Röds ”När solen går ner”. ”Stolthet”, Stors duett med Dani M. Du får vända blickarna till USA och bolag som Lil Waynes Young Money eller Berry Gordys Motown för att hitta några som haft samma särställning som Redline Records har inom svensk popmusik idag.

Stor och Linda Pira är bolagets mest självlysande artister. Tillsammans bildar de ett energiskt anfallspar som kompletterar varandra perfekt. I en hiphopvärld som domineras av soloartister är det ovanligt med den typen av förstärkande dialoger som en duo med rätt kemi kan tillföra.

När Stor och Pira slänger käft på inledande ”Psyko” skiner de starkare än Jay-Z och Foxy Brown gjorde på sina första inspelningar ihop. Det råder aldrig någon tvekan om att Linda Pira är stjärnan i sammanhanget. Trots att hon sedan sin spektakulära entré på Stors ”Rom & Kush” för snart ett år sedan bara har släppt två låtar i eget namn.

På en större scen vore det skrala antalet låtar en begränsning. I den intima klubbmiljön skapar det bara en mer koncentrerad show.

Samtidigt som de högt ställda förväntningarna infrias är känslan fortfarande att vi bara har fått ta del av aptitretare.

Publicerat i Sydsvenskan 23 november 2013. 

 6/1 2014, 15:09 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: